מיכאל לפידוס לשעבר תלמיד ישיבה וכיום איש מאגיה בעל שם בינלאומי מחווה את דעתו המיקצועית על האמינות של “דוקטור סטריינג” כסרט על מכשפים.
אלי אשד
מאת מיכאל לפידוס
אלי אשד ביקש ממני לכתוב על הסרט החדש של חברת מארוול, “דוקטור סטריינג'”, מאחר שאני עוסק בחיי האמיתיים בכישוף על פי האסכולה של אליסטיר קראולי, שהיא כישוף מערבי, ועל פי אסכולות מזרחיות שונות. הסכמתי, גם מאחר שאני מכיר את הסיפורים על דוקטור סטריינג’ וראיתי עליו סרט מצויר בעבר ב-2007 עם עלילה מקבילה כמעט (ראו טריילר שלו כאן), אך זה לא הרשים אותי כלל, לא מבחינת העלילה והאנימציה ולא מבחינת האמינות שבו – תיאור אנשי כישוף לא היה רציני כלל. אמנם מדובר באנימציה, אבל בכל זאת – אי אפשר להשקיע קצת באמינות?
כמה מילים על הדמות והסרט: דוקטור סטיפן סטריינג’ הוא רופא מנתח מצליח שדואג רק לעצמו, עד היום המר שבו נפגע קשה בתאונה ומגלה ששוב אינו כשיר לנתח אנשים. כתוצאה מכך הוא יוצא למסע של חיפוש עצמי, ובעקבות שמועות על מכשף גדול במזרח הרחוק (הוא יוצא בעקבותיו ומגלה שהמדובר במכשפה ממין נקבה, בניגוד לכל מציאות שידועה לי).
די בקלות הוא הופך לתלמידה ומתגלה כמכשף מוכשר ביותר שממשיך את דרכה של הגבירה לאחר שהיא נהרגת בידי כוחות הרשע. הוא נאבק בכוחות מממדים אחרים המאיימים על הממד שלנו, ומוכיח שהוא אף מוצלח הרבה יותר כמכשף מאשר כמנתח.
הסרט יפה ומושקע, הרבה יותר טוב מהסרט המצויר של 2007. גם העלילה עצמה הוגשה באופן מעניין, והפתיעה וסקרנה חובבי קומיקס רבים.
אבל עם כל היופי והפנטזיה והפעלולים המושקעים והמפלצות מהממדים האחרים, מה בעצם מספר לנו הסרט מאחורי הקלעים על עולם המאגיה האמיתי?
יש המפרשים, ובהם גם אני, כי סדרת הקומיקס של דוקטור סטריינג׳, שהחלה בשנות ה-60, לא הייתה רק סדרה של פנטזיה גמורה שכל מטרתה הייתה להשיג עוד כמה אגורות למשכנתה עבור היוצרים סטאן לי המחבר וסטיב דיטקו הצייר, אלא הייתה קשורה קשר הדוק למהפכה הפסיכודלית של אותן השנים. בעקבותיה צעירים רבים התחילו את החיפוש הרוחני שלהם, ובפרט החלו להתעניין בפילוסופיות האסייתיות, וכך למעשה התחילה התפתחותה של התנועה הנקראת ״ניו אייג'”.
בקומיקס וגם בסרט אנחנו מוצאים מונחים ורעיונות שונים השאובים ישירות מהניו אייג’, למשל המסדר הנסתר של מכשפים ותלמידי כישוף הממוקם בהרי ההימליה, שאליו מצטרף דוקטור סטריינג’. במציאות אכן יש סיפורים על מסדרים כאלו והם לא חסרי בסיס כלל כפי שאני יכול להעיד מידע אישי. אכן, ישנם לא רק סיפורים, אלא גם מסדרים.
גם השימוש במונחים: אנרגיה, אסטרל וכד׳ לקוח מעולם הניו אייג’, וכך גם התקשור עם עולמות מקבילים שתופס מקום מרכזי בסרט – כל אלה מגיעים מעולם הכישוף האמיתי. המאבק בין בעלי מאגיה שחורה (אסורה) ולבנה (מותרת), גם לו יש לכאורה בסיס כלשהו, אם כי במציאות אינני מכיר אף אחד שטוען שהוא משתמש במאגיה שחורה. כל מכשף תמיד טוען שהוא משתמש במאגיה לבנה, אם כי רובם שמעו על אנשים אחרים שמשתמשים במאגיה שחורה, אבל כשבודקים זאת לעומק נמצא שהאחרים תמיד יכחישו זאת. כולם משוכנעים שהם נמצאים בצד של המאגיה הלבנה, אם כי השאלה גדולה היא כיצד אתה מגדיר “מאגיה לבנה” (או שחורה). בעולם שאני מכיר יש הגדרות שונות למושגים האלה.
הסרט החדש מספר לנו על עלייתו של אדם רגיל לכאורה, אך בעל כוחות נסתרים עצומים אל עולם מיסטי שעוסק בתורת הנסתר, וברור שזו חשיפה שכל חסיד תנועת הניו אייג׳ יאהב.
בסרט מוצג לפנינו הרעיון כי אדם מתחיל את הדרך הרוחנית שלו בייאוש מהחיים הרגילים שלו, כפי שקורה בדרך כלל או תמיד במציאות.
לאחר מכן הוא פוגש מורה רוחני אשר מראה לו את העולם, כפי שהוא באמת מעבר לאשליה הגדולה ולא רק בתפיסה מטריאליסטית חומרנית כמו שהכיר עד היום. וזאת בעצם הכניסה של דוקטור סטריינג׳ לעולם המאגיה, שמשם הוא מתחיל את המאבק הפנימי שלו מול סגנון החיים החומריים שהכיר עד כה.
בסופו של דבר, לאחר לימודים מפרכים וארוכים שבמהלכם הוא מכיר, מגלה ומבין את עצמו, הוא מתגבר על אורח החיים הישן ואורח המחשבה הישן והמגביל שלו, ומגלה שבכוחות שהוענקו לו הוא צריך להשתמש לתועלת של כל היצורים בעולם זה. בנקודה הזאת הוא מגיע למטרה המיסטית הגדולה ביותר: ״ביטול האגו העצמי״ והבנת ההרמוניה של היקום.
בסרט, בניגוד לדוקטור סטריינג’, האויבים שלו – הברון מורדו, תלמיד כישוף גם הוא אבל מסיבות וממניעים לא ראויים והישות החוץ ממדית דורמאנו, חיפשו כוח אישי לעצמם בלבד, וכתוצאה ישירה נפלו תחת השפעת השדים שמשמידים, או בכל אופן מהווים איום קבוע לא רק על העולם הגשמי החיצוני, אלא גם על העולם הפנימי של הסוגד להם.
עוד נקודה מעניינת בסרט קשורה להתפתחות הרוחנית לפי רעיונות תנועת ה”ניו אייג׳”, שהיא אמונה שלמה במורה הרוחני של התלמיד ויתרה מזאת – ראיית המורה כבן אדם המושלם.
דוקטור סטריינג’ שם לב לכל הפרטים האלו ורואה במורה שלו כאדם שאינו מושלם, אך שעדיין יש מה ללמוד ממנה, בניגוד לחברו שהתחבר לאישיות של המורה ורואה בה ישות מושלמת והגיע כתוצאה מכך לתובנות שגויות לחלוטין ואף מסוכנות. בכך מגולמת אזהרה לכל תלמידי המאגיה: יש תמיד מה ללמוד מהמורים, אבל לעולם אין להתבטל לפניהם לחלוטין. תמיד צריך להבדיל בין הערכים הנעלים שמורה רוצה להשריש בתלמידו לבין התכונות האנושיות שקיימות אצל המורה כבן אדם.
לסיכום, לפנינו סרט נחמד מאוד ומהנה לצפייה, שיש בו גם בסיס היסטורי כלשהו, ופה ושם יש בו אף אלמנטים אותנטיים של מאגיה, אם כי הרוב כמובן בדוי. אבל צריך לזכור שכל מאגיה מתחילה גם כאלמנט של בדיה המתחבר למציאות שסביבנו.
זהו גם משל מוצלח מאוד המתאר מסע של התפתחות רוחנית של מכשף.
בסך הכול: מומלץ לא רק לבני נוער חובבי פנטזיה, אלא גם לעסקים בכישוף בינינו, אם כי יש להיזהר לא לקחת הכול ברצינות. עולם הכישוף הוא הרבה יותר מורכב ומסובך ממה שמוצג בסרט.
ראו גם:
דוקטור סטריינג’ וספיידר מאן נגד כוחות האופל ביחד ב”יקום תרבות”: