ניסים כץ, עורך מדור הפרוזה ב”יקום תרבות” ממליץ על:
הספר “מעבר להרי החושך” מאת אליעזר יערי, בהוצאת מכון ירושלים לחקר ישראל ואלבטרוס.
דווקא בזמן הזה של הסתה פרועה מצד ראש הממשלה, וגילויי הגזענות כלפי הערבים, הספר המיוחד הזה מציע גאולה על ידי הכרת האחר, הקרוב-רחוק, דרך הרגליים. אליעזר יערי עשה מה שאנשים בדרך כלל לא עושים, וחצה את הוואדי כדי להכיר את האנשים ליד ביתו בשכונת ארנונה בירושלים. הספר פותח צוהר לעולמם של השכנים ומציע הסתכלות מעבר לסטראוטיפים השבלוניים, ולרטוריקה המפרידה בינינו לבין האחר הערבי. הספר הוא ספר מסע מופלא והוא שופע בסיפורים מרגשים ותמונות מרהיבות. מומלץ מאוד.
חגית בת אליעזר, שגרירת “יקום תרבות” באירועים ומופעים בכל רחבי הארץ ממליצה על:
צופן הברון, בילוי קבוצתי.
אנשים עובדים יחד במפעל הייטק 5-10 שנים, מבלים באותו הבניין ולעתים אף באותו החדר עשרות שעות בשבוע, ועדיין יוצאים אחת לשנה לפעילות גיבוש במימון המפעל. בעונת החורף הגשומה מעדיפים שלא לסמוך על מזג האוויר, ולא ללכת על מסע מוטורי בשטח החצץ הבוצי, אלא להיכנס למקום מקורה. למשל למתחם של Escape Games .
לא כל האטרקציות במרכז הארץ – הנה צפונה ממנו, אך דרומה מחיפה בעיר (והמושבה לשעבר) זיכרון יעקב הוקם מתחם “צופן הברון” בהשראת הנדיב הידוע, הברון אברהם בנימין אדמונד ג’יימס דה רוטשילד,
שעל שם אביו יעקב נקראת העיר. במתחם שני חדרי משחקי מילוט: “מטמון הברון” ו”סודות המגילה”. קבוצת אנשים נכנסת לחדר קטן עמוס בחפצים גלויים והמון מגירות עם מנעולי קוד. על הקיר מסך המונה זמן לאחור מ-60 דקות שעומדות לרשות הקבוצה לפתרון חידות, שיובילו לגילוי קודי פתיחת מנעולים של המגירות, שבהן חידות נוספות ועוד קודי מנעולים, עד שבמגירה האחרונה יימצא מפתח הדלת ב”סודות המגילה” או מטילי הזהב של “מטמון הברון” – דבר שיסיים את המשחק. אם זה קורה בתוך מסגרת הזמן – המצליחנים פורצים בשמחה מהחדר, ואחרת – מפעילי המתחם עוזרים על ידי מתן רמזים כבדים בתוספת זמן.
הפעילות מתאימה גם למשפחות ולקבוצות בני נוער. הרוב המוחלט של המשתתפים נהנים להיסגר למשך שעה בחדר צפוף, לבצע משימות תמוהות תחת הלחץ של מסך כחול ועליו ספרות לבנות המונות לאחור.