חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על ההצגה "להיות ג'ובאני"

כרזת ההצגה ״להיות ג'ובאני״
כרזת ההצגה ״להיות ג'ובאני״

"להיות ג'ובאני" זאת הצגה חדשה בבימויו של קיריל לבמן, העולה על במת תיאטרון ניקו ניתאי בניהולה האמנותי של דורית ניתאי נאמן.

היצירה היא עיבוד לשני שחקנים של המחזה המקורי, עם בסיס אוטוביוגרפי, של שאול קונטיני, פסיכותרפיסט, מומחה לטיפול בוויסות רגשי ב-CBT ובאוריינטציה של DBT.

שמוליק, בחור צעיר, חייל משוחרר, נחוש להיות זמר אופרה. הוא מכיר את הרמן, זמר אופרה ידוע, ישראלי לשעבר, המתגורר באיטליה. שמוליק נוסע ללמוד אצל הרמן במילאנו, ונשאר להתגורר אתו כעשר שנים. בין השניים מתפתחת מערכת יחסים מורכבת. הרמן המבוגר מתגלה כמורה קשוח, אפילו אכזרי. הוא משפיל את תלמידו הצעיר בשפה בוטה, ציטוט: "כשאני שואל אותך אם אתה דופק או לא זה לא באמת מעניין אותי. תעשה מה שאתה רוצה, אני מצפצף. אתה יכול לעשות ביד, ללכת לזונות, אפילו לקבל בתחת".

האם שמוליק יהפוך להיות זמר אופרה?

משאת נפשו של שמוליק היא לשיר את התפקיד הראשי באופרה "דון ג'ובאני" – האופרה המהוללת של מוצרט, אחת האופרות המפורסמות בעולם.

בעקבות הצפייה בהצגה קראתי על האופרה, ובפרט את רשימתו המופלאה של אריאל הירשפלד על הביצוע הקונצרטנטי של האופרה בהיכל התרבות בתל אביב בפברואר 2009 בניצוחו של זובין מהטה.

הצגת התיאטרון "להיות ג'ובאני" מערבת אמנויות נוספות: היא מלווה במוזיקה כלית; אריות מן האופרה; וכוללת עבודת וידאו ארט של אש גיהינום שוצפת וקוצפת, המוקרנת על רצף של מסכים.

ראויות לציון התלבושות הדינמיות. מיכאל לרנר בתפקיד הרמן ואבי שוורצמן בתפקיד שמוליק לובשים חליפת בסיס – חולצה ומכנסיים לבנים, עליהם הם מוסיפים צעיפים וגלימות צבעוניים במהלך ההצגה, מתוך המלתחה המוצבת באופן קבוע על הבמה. לכל אחד מהשנים, שמוליק והרמן, מבחר גלימות משלו, שמאפיין אותו. לקראת הסוף שמוליק עוטה במפתיע גלימה, שקודם הייתה על כתפיו של הרמן. זהו רמז מסוגנן לכריעתו של שמוליק תחת כובד השפעתו של הרמן.

הרמן מציץ מתוך המלתחה בהצגה ״להיות ג׳ובאני״. מזכה לדניאלה קונטיני
הרמן מציץ מתוך המלתחה בהצגה ״להיות ג׳ובאני״. מזכה לדניאלה קונטיני

בזמן לימודי האופרה באיטליה, שמוליק השלים תואר בפסיכולוגיה. המחזה נכתב כהרצאתו של שמוליק בנושא של פוסט טראומה, בה הוא מגולל את הסיפור של מערכת היחסים הטראומטית שלו עם הרמן המנטור. ציטוט מתחילת ההרצאה של שמוליק: "אחד מהסימפטומים המרכזיים של פוסט טראומה הוא קיומם של פלשבקים. פלשבק נחווה כמאיים על החיים, והוא פורץ לתודעה באופן לא רצוני ולא מודע. אותם החושים – ראייה, ריח, שמיעה ומגע – מעוררים אותו ומקושרים לזיכרונות לא טובים".

בהצגה, כנאמר כבר, 2 שחקנים. כהד להיותו של המחזה מונודרמה, בסצינות אחדות בהצגה שמוליק מדבר בשמו של הרמן, בהחזיקו מיקרופון בידו. ציטוט: "אבל אתה לא מרוכז. אני מאבד אותך. אני לא שונא אותך אבל אתה חושב רק על הטכניקה ולא יוצא שום דבר. טכניקה, טכניקה, טכניקה. מה זה הטכניקה? אין טכניקה. אין כזה דבר. שכח מזה. אתה לא נותן לי פה מתח, מתח, חשמל. הקהל צריך להיות כאן מחושמל. ואתה – כמו איזה זקן".

שמוליק דובר את הרמן בהצגה ״להיות ג׳ובאני״. מזכה לדניאלה קונטיני
שמוליק דובר את הרמן בהצגה ״להיות ג׳ובאני״. מזכה לדניאלה קונטיני

הרובד המוסרי משותף לאופרה "דון ג'ובאני" ולהצגה "להיות ג'ובאני", העוטפת אותה.

מרכזיות העיסוק בשאלות מוסר מעלה את היצירה בסולם החשיבות, מעבר להנאה מהאמנות-אמנויות שבה.

הפוסט הקודםהשבתות של הגאון מוילנה: שיר על הגאון מוילנה לציון יום הולדתו ב-23 באפריל
הפוסט הבאזמר סתיו מלנכולי – שני שירים של פול ורלן
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה חמישה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020); ״הרחבת המבט״ (2024). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה. בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה, אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שהתמחה בעתידנות. אני בין מקימי עמותת ״יקום תרבות״, וחבר ועד מאז הקמתה, והעורך הלשוני בפועל של אתר העמותה מאז 2019.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

7 − ארבע =