חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על המופע “פיבונאצ’י Afro אימג'”

“בנגורה” היא להקת מחול ותיפוף אפריקאי, בניהולם האמנותי של בני הזוג רחל וסבולה בנגורה, אשר יוצרים את הכוריאוגרפיה ומלחינים את המוזיקה של עבודות הלהקה.

בנוסף לרחל וסבולה בלהקה עוד 3 מתופפים מקצועיים – שירן אגיסון, איתמר אהרוני, ושחף לויכטר, אשר מנגנים על כלים מגוונים: מערכת תופי בס, דג’מבה, קסילופון עץ אפריקאי, חליל, וגיטרה. חמש רקדניות הלהקה הן מיכל ישראלסתם, יובל רזון, מלי מזל, רוני שחר, וניצן צברי.

להקת בנגורה, במשך 15 שנות קיומה, העלתה בארץ ובעולם יצירות רבות של ריקודים במקצבים אפריקאיים. העבודה החדשה של הלהקה, “פיבונאצ’י אפרו אימג'”, יוצרת קשר בין המקצבים השונים לסדרת פיבונאצ’י, בה כל איבר שווה לסכום שני קודמיו, ומסבה בכך את תשומת לב הצופה למשמעות של מספרי פיבונאצ’י באמנות.

המופע מתמקד ב-6 המספרים הראשונים בסדרה: 1, 1, 2, 3, 5, 8.

חמישה מתופפים נמצאים על הבמה ומנגנים לאורך כל המופע. חמש רקדניות, המייצגות את מספרי הסדרה, נכנסות לבמה לפי הסדר. קולה המוקלט של רחל בנגורה מכריז על הגעת הרקדניות ומסביר על מספרי הסדרה. מקצב הריקודים עולה: רבע, רבע, שני רבעים שלושה רבעים, חמישה רבעים, ולקראת סוף המופע – הריקוד המהיר של 8 רבעים.

מתוך המופע פיבונאצ׳י אפרו אימג׳
מתוך המופע פיבונאצ׳י אפרו אימג׳

הרקדניות נושאות ריבועים בעלי אורך צלע עולה לפי סדרת פיבונאצ’י. הן מניחות את הריבועים על הרצפה, מצמידות אותם לצורת מלבן, בעל צלעות באורך של שני מספרי פיבונאצ’י עוקבים, ששואף למלבן הזהב – עוד מושג מתמטי ואסתטי כאחד. הריבוע הגדול ביותר, שמגיע עם הרקדניות הוא באורך צלע 5, ומתחבר לריבועים הקודמים ליצירת מלבן 5X8.

הרקדניות לבושות בצורה מסוגננת: הן עוטות בגדים אפריקאיים צבעוניים מעל לגופיה ומכנסיים צמודים שחורים. הן רוקדות סולו, זוגות, בקבוצה גדולה, ומדי פעם נשכבות על המלבן לפי צורת ספירלת פיבונאצ’י. המלבן והספירלה הם הייצוגים הגאומטריים של הסדרה. הספירלה מופיעה בטבע: בפרחים, בקונכיות, באצטרובלים, בצורת גלקסיות.

ספירלת פיבונאצ׳י
ספירלת פיבונאצ׳י

מופע המחול “פיבונאצ’י אפרו אימג'” מלא אנרגיות, מגוון מבחינת מקצבי הריקוד, מגיש מידע על היופי המתמטי, וקושר אותו לאמנויות.

במהלך כתיבת ההמלצה התוודעתי אל המתמטיקאי הצרפתי אדואר לוקאס מסוף המאה ה-19, אשר נתן לסדרת פיבונאצ’י את שמה, לכבוד המתמטיקאי האיטלקי ליאונרדו פיבונאצ’י מתחילת המאה ה-13. לוקאס הגיע להישגים מרשימים בתחום תורת המספרים, וכן עסק בשעשועי מתמטיקה. מותו בטרם עת, בעקבות תאונה אומללה במסעדה, מצער עד מאוד. מה אני יכולה לעשות? לבקש שיכירו את שמו, את פועלו, ולהקדיש את הרשימה הזאת לזכרו.

ובחזרה מן העבר הרחוק אל העתיד הקרוב, המופע הבא של להקת בנגורה יתקיים בתאריך 24.8.2023

כרזת המופע הבא של פיבונאצ׳י אפרו אימג׳
כרזת המופע הבא של פיבונאצ׳י אפרו אימג׳
הפוסט הקודםיום ההולדת ה-43: שירים של טלי כהן-שבתאי
הפוסט הבאהשיר השבועי עם אילן ברקוביץ׳ – “שעת מבחן בסוף הקורס לעברית” של נעם שליט
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

4 תגובות

  1. תודה רבה מכל הלב ל חגית בת-אליעזר – Hagit bat eliezer שצפתה בבכורה וכתבה על המופע שלנו מתוך הבנה ומתוך אהבה לנושא המתמטי כמו לתרבות. זוהי הכתבה הכי מעמיקה ומביאה את הייחוד של המופע והיצירה שלי.

  2. מרתק בהחלט! תודה לקבוצת בנגורה על הצגה של מתמטיקה לאומנות המופע, ותודה לגב’ בת אליעזר על הסקירה המקיפה על המופע והמתמטיקה הרלוונטית.. ניכר כי יש הבנה מעמיקה בתחום

  3. שניים בכרטיס אחד גם הזכרת לי מהי סדרת פיבונצ’י וגם נהניתי מסקירה אמנותית והתוודעתי ללהקת ריקודים אפריקאיים. גרמת לי להנות כאילו נכחתי שם.
    תודה חגית

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

שש עשרה − שלוש עשרה =