ויְהִי בַּשָּׁנָה הָרְבִיעִית, לַמֶּלֶךְ חִזְקִיָּהוּ–הִיא הַשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִית, לְהוֹשֵׁעַ בֶּן-אֵלָה מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל; עָלָה שַׁלְמַנְאֶסֶר מֶלֶךְ-אַשּׁוּר, עַל-שֹׁמְרוֹן–וַיָּצַר עָלֶיהָ. י וַיִּלְכְּדֻהָ, מִקְצֵה שָׁלֹשׁ שָׁנִים, בִּשְׁנַת-שֵׁשׁ, לְחִזְקִיָּה: הִיא שְׁנַת-תֵּשַׁע, לְהוֹשֵׁעַ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל, נִלְכְּדָה, שֹׁמְרוֹן. יא וַיֶּגֶל מֶלֶךְ-אַשּׁוּר אֶת-יִשְׂרָאֵל, אַשּׁוּרָה; וַיַּנְחֵם בַּחְלַח וּבְחָבוֹר, נְהַר גּוֹזָן–וְעָרֵי מָדָי.
מלכים ב פרק יח
לפניכם במסגרת פרויקט הסיפור התנכי אחד הסיפורים המקראיים הקלאסיים בספרות העברית החדשה, והכמעט יחיד שעוסק בימיה האחרונים של ממלכת שומרון, היא ממלכת ישראל או אפרים.
ישנו רק רומן אחד ויחיד נוסף שעוסק בימיה האחרונים של ממלכת ישראל, והוא דווקא ידוע. זהו הרומן השני שנכתב בשפה העברית – "אשמת שומרון" משנת 1865 של אברהם מאפו. אולם לאחר מכן הנושא לא עורר כל עניין בספרות העברית, להוציא את הסיפור שאתם עומדים לקרוא, מאת סופר מוכשר מאוד שכבר פירסמנו כמה סיפורים אחרים שלו במסגרת פרויקט זה.
לפני שנפנה לסיפור הקלאסי עצמו כדאי לקרוא ראיון עם הארכיאולוג פרופסור ישראל פינקלשטיין, שחיבר ספר על תולדות ממלכת ישראל, לגבי מה בעצם אנחנו יודעים היום על הימים האחרונים וחורבן ממלכת ישראל.
הסיפור שלפניכם "לילה בשומרון" פורסם לראשונה במאזניים י'ח תש"ד 1944, ולאחר מכן בקבצי סיפוריו של שנהר “מאז ומקדם” (שוקן, תש”ז), ובקובץ כל סיפוריו, “סיפורי יצחק שנהר, הכרך השני” (מוסד ביאליק, 1960). הוא פורסם גם במקומות הבאים:
אנתולוגיה מקראית: התנ"ך בראי הספרות העברית החדשה. ערוך בידי גדליה אלקושי, תל-אביב, דביר, תשי"ד 1953
אנתולוגיה תנ"כית: מבחר היצירה העברית בשיר, בסיפור, ובאגדה על נושאים תנ"כיים, כרך ג' – התפלגות הממלכה-שיבת ציון. עורכים :ב.י. מיכלי, מ. רבינוביץ, צ. ירדני. תל אביב, מסדה 1963
לילה בשומרון (כרוך עם "דורי" מאת יצחק שנהר), נערך ע"י ד"ר מיכאל ארפא. ניו-יורק, ח"ש, 1964
האשל מבחר סיפורים, עריכה מיכאל ארפא. ניו-יורק: קרן התרבות, תש"ל 1970
לדעת מבקרים שונים הוא המושלם והיפה בסיפוריו של שנהר. פרופסור דן מירון העריך אותו כאחד מסיפוריו הגדולים ביותר של יצחק שנהר וניתח אותו במאמר לעומק. המבקר אריה ליפשיץ קבע שהוא "מפעים לא בלבד בעניינו הכללי, אלא בעיצוב הדמויות החטובות כבתוך שיש".
אני רואה בו תגובה לאידיאולוגיה של התנועה ה"כנענית" של רטוש, שהייתה פעילה מאוד כשהסיפור פורסם. ותוכלו לקרוא על כך עוד כאן. אבל הוא עומד לחלוטין בפני עצמו. והנה הוא באדיבות יובל שנהר.
אלי אשד
קראו גם :
הימים הראשונים והאחרונים של ממלכת ישראל :ראיון עם פרופסור ישראל פינקלשטיין
"על מי מרום " סיפור מימי כיבוש הארץ מאת יצחק שנהר