שיחה של אלי אשד עם ליאם יוסף על הפרוייקט המדהים של איסוף כל הפנזינים, המגזינים המחתרתיים בהוצאה עצמית, בשפה העברית, במקום אחד – "ביבליוטק הפנזינים" ברחוב המחוגה בתל אביב.
ביבליוטק הפנזינים הוא מקום מדהים ברחוב המחוגה 13 תל אביב. מעין ארכיון וספריה שבו אפשר למצוא אוסף ענק של פנזינים ישראליים מכל הסוגים והמינים. פרויקט של ת"א תרבות המחוגה בשיתוף בית אריאלה. הרעיון נולד מתוך סיעור מוחות רחב סביב הרעיון ליצור מאגר מידע של תרבויות שוליים. הרעיון הצטמצם לכדי משהו מוחשי יותר, שהוא גם אחד מהעיסוקים המרכזיים של ת"א תרבות המחוגה – הפנזינים.
פנזין מוגדר כעיתון היוצא לאור באופן עצמאי העוסק בביטוי אישי, שלרוב מודפס בכמות קטנה יחסית, ולרוב חולק דעה או חוויה אישית. בעבר פנזינים נוצרו והופצו כ"עיתוני מחתרת" מכיוון ששימשו כאמצעי תקשורת והפצת מידע עבור תרבויות שוליים. העיתונות המרכזית לא עסקה או סיקרה תופעות שהתקיימו בשוליים, מלבד כקוריוז.
היום הפנזינים מאופיינים יותר בעיסוק הספרותי (כמו שירה וכתיבה אישית) והגרפי שלהם. זהו פורמט נזיל ופשוט, שמאפשר להתנסות בהוצאה לאור של יצירה באופן יחסית מיידי וישיר. לארכיון יכול להיכנס כל פורמט שהוא לא מגזין מקצועי או ספר, ואפשר פשוט להביא עותק לצוות הביבליוטק למיון.
בביבליוטק אפשר למצוא עותקים מקוריים של מאות פנזינים עבריים משני העשורים האחרונים, לצד רפרודוקציות של פנזינים משנות ה־80 עד תחילת שנות ה־2000, לצד עוד תוצרי פרינט משלל תקופות, כמו פוסטרים ופליירים לאירועי תרבות שוליים למיניהם.
הביביליוטק מבוסס על אוסף פיזי בעיקרו, שעובר תהליך דיגיטליזציה בעזרת בית אריאלה.
את הפרויקט מניע עומר שיזף, בהנהלת ליה דרייפוס וליאם יוסף.
והנה שיחה עם ליאם יוסף על הפרוייקט המדהים.
אלי: תציג את עצמך. מה הקשר שלך לפרוייקט? איך נכנסת לעולם הפנזינים?
ליאם: נכנסתי לעולם הפאנזינים כשהייתי הולך להופעות פאנק והיה דוכן של פאנזינים בהופעה בבית אלפא, שם המליצו לי על עותק של "הטיסה" של קובי אור.
לא הכרתי אותו בכלל וכל החומרים שם היו זרים לי מאוד. בגיל 15-16 נהייתי אובססיבי לפאנזין, קראתי אותו שוב ושוב, והשאלתי אותו לחברים שיקראו גם.
לצערי, ככה איבדתי 2 עותקים של "הטיסה". אבל לפני שנתיים הצלחתי לרכוש עותק חדש שאני קנאי אליו מאוד מאוד והוא לא עוזב את הבית שלי.
אלי: איך נוצר הביבליוטק?
ליאם: הביבליוטק נוצר בסיעור מוחין בין עומר שיזף, שהוא המנהל של תא תרבות המחוגה, בעצם הבוס שלי, לביני לפני כשנה וקצת. עומר פנה אליי עם ההצעה ומשם התחלתי להרחיב ביחד איתו את הפרויקט לכדי מציאות.
אלי: מה אתם עושים בביבליוטק?
ליאם: המנדט של הפרויקט הוא שימור והנגשה של תרבות הפאנזינים המקומית.
לאורך השנים היו מספר אנשים פרטיים שניסו להקים ארכיון פאנזינים, אבל הפרויקטים האלה עם הזמן דעכו ונעלמו, כמו למשל הארכיון Not Important של איתמר ב"ז שהיה קיים עד למלפני כמה שנים. לא זוכר בדיוק, אני בטוח שלארכיב האינטרנט תהיה תשובה וודאית.
עם ההבנה הזאת, החלטנו לנסות בעצמנו, עם גיבוי של עיריית תל אביב ובשיתוף פעולה עם גורמים כמו בית אריאלה, לנסות לשמר את התרבות הזאת וליצור מקום שמתמקד בה, ולא רק מחזיק בכותרים, אלא גם אקטיבית מנסה להנגיש אותם לקהל רחב בעזרת הרצאות, תערוכות, התנדבות בפרויקט, וכו'.
אלי: מה השגתם ומה נשאר לכם להשיג?
ליאם: כרגע, אנחנו עומדים על אוסף דיי נרחב של מעל ל-800 כותרים, אבל עדיין יש לנו מחסורים רציניים משנות ה-70 עד שנות ה-90. הכותרים שכן יש לנו מוצגים לראווה בתערוכות.
אנשים נורא קנאים לחומרים מהתקופות האלה, ומסיבות הגיוניות, זה נדיר וחשוב להם רגשית. אז תרומות של כותרים מהתקופות האלה פחות מגיעות לדלתנו.
אבל אנחנו תמיד מחפשים תרומות, של כל פאנזין, מכל זמן אפשרי 🙂
אלי: פרט ותאר כמה מהפנזינים היותר מעניינים שיש באוסף.
ליאם: באוסף יש לנו כמות מאוד מאוד גדולה של כותרים אז קשה לבחור את הילד האהוב מבין ה800+.
אישית, העותקים שלנו של "חמור" מאוד יקרים לליבי, וגם הפאנזין "מגירות האף", שנעשה על ידי חברי הגלגול הראשוני של "נושאי המגבעת".
יחד עם זאת, גם כל העותקים של "באדיקאונט", פאנזין אימה משנות ה-90 שטרם הצלחתי למצוא עוד פאנזין שמתעסק בנושא מאותה התקופה, ואשמח תמיד
למצוא עוד! המשפט הזה הוא סוג של קול קורא לתרומה של פאנזינים כאלו.
יש לנו גם "כת השטן הליברטארית" שיש לנו ב-2 גרסאות, אחת בגודל המקורי שלדעתי הוא B3/B4, וגרסה בגודל A5 שהודפסה יותר מאוחר. הפאנזין הזה נרכש על ידי חבר קרוב מאוד אי שם בגיל 15-16, שהשאיל אותו לפני שהספקתי לבקש ממנו שישאיל לי לקרוא. הפאנזין נאבד ובמהלך העבודה על הארכיון הצלחנו למצוא עותק והחבר הגיע לארכיון לקרוא אותו והייתה סגירת מעגל מאוד מרגשת 🙂
קיראו גם:
ביבליוטק הפאנזינים באינסטגרם עם תמונות פאנזינים
העולם המופלא של הפנזינים – שיחה עם פאבל איסקוב לרגל תערוכה מיוחדת בביבליוטק הפנזינים
ביבליוטק הפאנזינים החדש: עולם סודי ומעורר השראה























