חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על התערוכה “לבד מול עצמי” של דב פוקס

דב פוקס הוא אמן רב תחומי: סופר, צלם, ויוצר בשדה האומנות הדיגיטלית. השכלתו הרחבה, בתחומי ההנדסה האווירונאוטית, הפסיכולוגיה, והספרות, משביחה את הצדדים הטכני והרעיוני-דמיוני של יצירותיו. דב פוקס הציג בתערוכת יחיד, והשתתף בתערוכות קבוצתיות יוקרתיות בארץ ובעולם, וזכה להערכה ובפרסים. עבודותיו מוצגות בגלריית המקוונת היוקרתית X1 לאחר תהליך אוצרות קפדני.

מזה כשלוש שנים יצירותיו מתמקדות בדיוקנאות עצמיים, השתולים בסביבה סוריאליסטית. לרוב הוא משתמש במצלמה דיגיטלית ליצירת התמונות שלו, אך במקרים מיוחדים הוא מצלם את עצמו באמצעות רחפן מזוויות מגוונות ובתנאי תאורה שונים, כך שדיוקנו ישתלב בעלילה האלגורית המתוארת ביצירה.

תערוכת היחיד של דב פוקס “לבד מול עצמי” מוצגת בימים אלה בבית האמנים ע”ש שאגאל בחיפה.

כרזת התערוכה ״לבד מול עצמי״ של דב פוקס
כרזת התערוכה ״לבד מול עצמי״ של דב פוקס

הפתיחה החגיגית התקיימה בשבת 31.8.2024 בנוכחות בני משפחתו של האמן, חברים, ועמיתים רבים אשר דבר האירוע הגיע לידיעתם הודות ליחצ”נית הנמרצת מיכל סדן. את התערוכה אצרה דינה בווה, אמנית בתחום הצילום הסוריאליסטי בעלת שם עולמי, אשר דיברה בהתלהבות על יצירותיו של פוקס המוצגות בתערוכה, אותן בחרה בקפידה מתוך עשרות רבות של עבודותיו של האמן בנושא דיוקן עצמי.

נשאה דברי ברכה גם זהבה זיו אמזלג, יו”ר אגודת הציירים והפסלים.

לאה פוקס, אשתו של האמן, שפרסמה ספר שירים, “(אל) תעשי גלים” (שנת 2022 בהוצאת ספרי עיתון 77), קראה ברכה אשר תיארה באופן שירי את נושאי היצירות שבתערוכה.

כריכת ״אל תעשי גלים״ מאת לאה פוקס
כריכת ״אל תעשי גלים״ מאת לאה פוקס

דב פוקס הודה לקהל הרב שנכח בפתיחה, שבזכותו הוא לא היה לבד עם עצמו, והזמין את הנוכחים לעולם הפנימי שלו, המשתקף מתוך התמונות.

“התמונות נוצרו”, אמר דב פוקס, “בבדידות היצירתית מול מסך המחשב, והן הצצה אל נבכי נפשי. דמותי מופיעה בכל תמונה, ולעיתים אף יותר מפעם אחת. יצירת התמונות היא מסע טכנולוגי ורגשי כאחד. כל תמונה עוברת עיבוד מדוקדק בפוטושופ ובתוכנות עיבוד תמונה אחרות, כולל שימוש בבינה מלאכותית. אני אבוא לתערוכה בכל שבת בבוקר עד לנעילה ב- 28.9.2024, כדי לתת הסברים מפורטים על התמונות למי שיהיה מעוניין בכך”.

דב לבש חולצה עם תמונת טבעת מוביוס מתוך התערוכה, ולאה, אשתו, לבשה חולצה עם היצירה “צייר מצייר צייר”, שמתנוססת גם על כרזת ההזמנה לפתיחת התערוכה. נכדיו, אשר מהווים מקור של גאווה ואושר עבור דב ולאה, נכחו באירוע המשמח.

דב פוקס עם בני משפחתו
דב פוקס עם בני משפחתו

המושג “צייר” מתכתב עם הציירים הקלסיים, דוגמת ואן גוך ורמברנדט, שהרבו ליצור דיוקנאות עצמיים לאורך חייהם. יצירות רבות של דב פוקס ניחנות בהומור שנון, דוגמת העבודה “שלושה קופים”.

״שלושה קופים״ של דב פוקס
״שלושה קופים״ של דב פוקס

המושג “הילד הפנימי” מוכר מתחום הפסיכולוגיה. דב פוקס מצא דרך מקורית להמחיש את המושג: ילד-נער מחייך, שחור השיער, מציץ מבעד הפרצוף המתבקע של האמן המבוגר.

״הילד הפנימי״ של דב פוקס
״הילד הפנימי״ של דב פוקס

היצירה המסקרנת הזאת הגיעה לגמר בתחרות האמנות הפתוחה הבינלאומית ה-8 של גלריית TeraVarna, לוס אנג’לס, קליפורניה, בספטמבר 2023.

לאה פוקס בפתיחת התערוכה
לאה פוקס בפתיחת התערוכה

דב מסכים עם מי שטוען, בפרט לאה אשתו, שהעיסוק הכפייתי בעצמו נגוע במידה של נרקיסיזם, ואף מתאר זאת ביצירתו הפרחונית תחת השם החד משמעי “אבחנה: נרקיסיזם”.

״אבחנה נרקיסיזם״ של דב פוקס
״אבחנה נרקיסיזם״ של דב פוקס

התערוכה תוצג עד לשבת 28.9.2024, ובה 35 יצירות מתוך יותר ממאה בנושא “לבד עם עצמי”, הניתנות לצפייה באתרו האישי של דב פוקס.

חבר יקום תרבות יואב ויכסלפיש ממליץ

על הסרט “עשרה חודשים – נפלאות האילוזיה”

כרזת הסרט ״עשרה חודשים - נפלאות האילוזיה״
כרזת הסרט ״עשרה חודשים – נפלאות האילוזיה״

הבמאי עידן הובל עסק בסרטו הראשון “מנתק המים” (2012) בסוגיה חברתית המוכרת לו מילדותו בצפון הארץ. סרטו החדש “עשרה חודשים – נפלאות האילוזיה“, בכיכובה של שירי גדני, המוכרת בעיקר כשחקנית תיאטרון וסדרות נוער, מספר על חוויה משפחתית אחרת שלו. גדני ניצלה את תקופת ההריון הממשי שלה על מנת לגלם שחקנית תיאטרון בשם מרב מצליח אשר נכנסת להריון, אולם תוך זמן קצר מתברר לה שמדובר ב”הריון מדומה”, הכולל שורה של תסמינים מוכרים אבל אינו מסתיים בלידה כעבור תשעה חודשים. חלקים מהסרט צולמו בביתה הפרטי של גדני ביפו.

הרופא (פולי רשף) מגלה לזוג (גדני ותום חגי) את הבשורה המרה – טיפולי ההפריה נכשלו ואין עובר, והזוג נדרש להגיב למצב החדש באופן מיידי. השאלה המרכזית היא “האם עדיף לחיות בהכחשה/הדחקה או להסתגל למציאות המרה?”. הם בוחרים באופציה הראשונה, והבחירה מחייבת אימוץ סטנדרטים חדשים של התנהגות וכן הסתרת מידע בסיסי מחברים ומכרים. לצורך כך נעשה גם שימוש בדולה (אילנית בן יעקב), אשר תפקידה “ללוות את ההריון”.

במהלך עשרת החודשים יש פער מהותי בין מה שהגיבורה יודעת על מצבה לבין מה שהסביבה יודעת, והיחסים בין מרב לבין האם האלמנה (עידית טפרסון) מידרדרים. גם האם היא שחקנית תיאטרון, ובסרט מצוטטים המחזות הידועים “אמא קוראז'” (אנטי מלחמתי) ו”מי מפחד מוירג’יניה וולף” (תא משפחתי מריר ומציאות מול אשליה).

גם בסרט עולה השאלה האוניברסלית של מציאות מול אשליה, ובמילים אחרות: האם מעשינו מוכתבים בעיקר ע”י נסיבות אובייקטיביות חיצוניות, או שיש משקל רב להחלטות ופעולות המתבססות על התודעה, למרות הקשר הרופף למציאות.    

80 דקות, סינמטק ת”א וכן רשתות סינמה סיטי, הוט סינמה ויס פלאנט ברחבי הארץ.

הפוסט הקודםההולכים שלא ישובו – שיר בעברית ובתרגום לאנגלית מאת בנימין גלאי
הפוסט הבאהשיר השבועי עם אילן ברקוביץ׳: “אוקטובר עשרים ושלוש” של חגית גרוסמן
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
יליד 1974. בעל תואר שני בפילוסופיה. עיתונאי ספורט ועורך. חובב קולנוע ישראלי.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

10 − 3 =