כל יום שישי יקום תרבות מפיצה שבועון ובו הפניות למאמרים שפורסמו בשבוע החולף, ולעיתים למאמרים שפורסמו ביקום בשנים קודמות באותם נושאים שנדונו בשבוע הזה.
להלן השבועון מיום שישי האחרון, ה-21 ליוני 2024: אריה סיון,לאופרדי על מכונות ואנשים,כוכב הלכת האסור,הלפרין-מיימון,חיות-מן על בבל,ברקוביץ׳ על שרף,שריר על פטרנליזם של רופאים,והמלצות.
שבועון יקום תרבות
לכל קוראינו שלום,
אנחנו מקווים שאכן שלום לכולכם.
ישראל היא בעיצומה של מלחמה רבת חזיתות, אבל אנחנו כתמיד איתכם כנציגי עולם התרבות הישראלי לדורותיו, שהוא תמיד פעיל למרות הכל גם עכשיו ובמיוחד עכשיו.
יש לנו בקשה: "יקום תרבות" זקוקה לתמיכה בפעילותה, במיוחד בתקופה קשה זו לתרבות.
נשמח מאוד לתרומתכם, אנא תרמו בקישור המצורף.
בתודה מראש מצוות יקום תרבות.
אנו מפנים את תשומת ליבם של קוראינו אל המקראה הגותית של יקום תרבות "לילה שחור, אור לבן". זהו ספר דיגיטלי המביא פנורמה רחבה של הסוגה הגותית, כולל סיפורים קצרים מתחרויות הסיפור הקצר שלנו לכבוד א.א.פו. מסתבר שהסוגה הגותית חווה דווקא עכשיו ענין מחודש, ואנו ממליצים כמובן על המקראה שלנו.
בתודה מראש מצוות יקום תרבות.
השבוע, ב-19 ליוני, מלאו תשע שנים לפטירתו של המשורר והסופר אריה סיון. לרגל המועד הנה מאמר על הספר הבלשי המעניין מאוד שכתב סיון, "אדוניס", שעליו קיבל לאחר מותו את פרס דוד תדהר של "יקום תרבות" לספרות בלשית. נציין גם שהספר שימש כמקור השראה והשפעה כאשר יצרו אלי אשד ואחרים את הסרט החדש "רצח במגדל המים", המתאר פרשה מסתורית שאותה חוקר הבלש האמיתי תדהר בשנות השלושים בצל אביב.
והנה גם מאמרו של שלמה הרציג על הזהות הכנענית המקומית בשירת אריה סיוון.
ג'קומו לאופרדי, אחד מגדולי המשוררים האיטלקיים, כתב בדיוק לפני מאתיים שנה, בשנת 1824, מאמר סאטירי על הצורך הדחוף להחליף את המין האנושי במכונות. נדמה שהמאמר מלפני 200 שנה לא רק שלא נס ליחו אלא שהוא רלוונטי במיוחד בתקופתנו, שבה מדברים על "בינה מלאכותית" שתהיה עדיפה על בני אדם "טבעיים".
ועוד על מד"ב, ד"ר אלי אשד בסקירה על סרט קלאסי שממש לא התיישן "כוכב הלכת האסור", סרט המדע הבדיוני שנחשב לסרט החלל הטוב ביותר עד ל-"2001 אודיסיאה בחלל".
אסתי הלפרין-מיימון קוראת ב-"מקום" של דליה-רות הלפרין, וב-"בין לבין" של אל-עד כהן קינגסברג, שני ספרים מאויירים חדשים לבני הנוער על חייהם. בשני הספרים המפגש עם האחר נעשה דרך "תרגום".
אייל חיות-מן סוקר ספר רב מכר באנגלית שמוערך כיצירת מופת של פנטזיה והיסטוריה חלופית, אבל בו זמנית האם אפשר לראות אותו כאמצעי להסתה פרוגרסיבית? מכיוון שהכותבת היא דמות בולטת כיום בעולם הפנטזיה האמריקנית העניין מעורר דאגה.
אילן ברקוביץ' על "חוט זהב" של אילנית שרף ויגודסקי מתוך ספרה "חבצלת רטובה".
ד"ר לימור שריר על הפטרנליזם של רופאים כפי שהוא מוצג על ידי סופרים דגולים ביצירות ידועות. החל ממולייר ועד ברנרד שו ואיבסן.
ולסיום בהמלצות סוף השבוע חגית בת-אליעזר ממליצה על הקונצרטים של התזמורת הפילהרמונית.
אנו מאחלים לכם ולכולנו שנשרוד את האירועים בהצלחה ולמרות הכל נמשיך הלאה לזמנים טובים יותר.
מערכת "יקום תרבות"
קיראו על חידושים באתר גם בדף הפייסבוק שלנו.
ראו את סיכום פרויקט הדיסטופיות של יקום תרבות, על מדינת ישראל שאנו לא רוצים לראות.
אתם מוזמנים להיכנס באופן קבוע לדף האירועים שלנו שבו יש תיעוד של האירועים הספרותיים והתרבותיים שערכה עמותת יקום תרבות לאורך השנים מ-2010 ואילך.
אנו מזמינים את ציבור הסופרים לשלוח לפרסום סיפורים שזכו בעבר בפרסים ספרותיים.
https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל/
רשימה של סיפורים כאלו שפורסמו ב"יקום תרבות" תוכלו למצוא כאן.
https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל
אתם מוזמנים גם להיכנס לדף פרויקט הסיפור התנ"כי וההיסטורי שלנו שבו אנחנו מביאים סיפורים קלאסיים וחדשיים ואף עכשוויים על תולדות עם ישראל בימי התנ"ך ולאורך הדורות.