חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על הסרט “תיאודור”

כרזת הסרט ״תיאודור״
כרזת הסרט ״תיאודור״

האופרה הישראלית הציגה את האופרה “תיאודור“, מאת עידו ריקלין, בהלחנתו של יונתן כנען, ובניצוחו של נמרוד דוד פפר, מאז מאי 2023.

כמה כישרונות ישראלים בעלי הישגים בינלאומיים חברו יחד! הם, עם הזמרים המעולים עודד רייך, נועם היינץ, ענת צ’רני, ועוד, מציגים צמתי החלטה חשובים בחייו המורכבים של הגאון המדיני המוחלט, בנימין זאב תיאודור הרצל.

האופרה זכתה לשבחים רבים. והעיתוי שלה היה מושלם. כשהוצגה בקיץ 2023, היא הדגישה את החשיבה הפרגמטית-הליברלית של הרצל, אשר הניבה, כעבור עשרות שנים, את תנופת בניין הארץ, כהתרסה נגד כוחות ההרס הלא רציונליים, הקיצוניים, הפנים-ישראלים, שאיימו לבצע הפיכה משטרית זדונית.

אחרי הטבח של 7 באוקטובר, ועם התמשכות המלחמה הקשה, שעודנה מתנהלת בעצלתיים וגובה חיי חיילים יקרים, הוחלט בדצמבר 2023 לצלם את האופרה, ולהפיק סרט קולנוע, שינציח את המופע האופראי הנדיף וינגיש אותו לשכבות אוכלוסייה רבות.

העלילה עוקבת אחרי שתי תקופות חייו המכוננות של הרצל, בהן הגה פתרונות לבעיית היהודים, נוכח האנטישמיות השורשית הארסית של עמי אירופה: תיאודור הצעיר של שנת 1881, סטודנט למשפטים בווינה, כשניסה להתבולל בחברה הגרמנית עד כדי התנצרות; והרצל הבוגר, העיתונאי הווינאי, אשר בעקבות סיקורו את משפט דרייפוס בסוף 1894, הגה את הרעיון של מדינת היהודים.

העלילה מתארת גם את קשיי הנישואים של הרצל, ואת הוויכוחים עם אשתו ג’ולי, אשר במהלכם נדונו גם פתרונותיו לבעיית היהודים באירופה.

הדיקציה של הזמרים נהדרת, והם מיטיבים לשחק. הסצינות מקיפות ונדיבות. תיאודור הצעיר והרצל הבוגר נמצאים יחד על הבמה, תוך כדי דינמיקה מסקרנת ביניהם.

שתי הדמויות של הרצל מתוך הסרט ״תיאודור״
שתי הדמויות של הרצל מתוך הסרט ״תיאודור״

הסרט מסתיים באופן סמלי בשירת התקווה של זמרי האופרה יחד עם הקהל, שצפה במופע כשצולם, כשרבים עונדים את סיכת החטופים – היום בדיוק 8 חודשים לטבח.

סיכת החטופים על דש בגד. צילום אמנון סטופ. שימוש חופשי.
סיכת החטופים על דש בגד. צילום אמנון סטופ. שימוש חופשי.

שיחזרו כולם בשלום!

יואב ויכסלפיש ממליץ

על הסרט “המשלחת”

פוסטר הסרט ״המשלחת״
פוסטר הסרט ״המשלחת״

עלילת סרטו השני של אסף סבן (“בית בגליל”), המשלחת, מתרחשת במהלך מסע תלמידי תיכון למחנות ההשמדה בפולין. המפגש הבלתי אמצעי בין נערים מתבגרים לאתרי מחנות ההשמדה, לשלטי הזיכרון, והאנדרטאות, בשטחם הוא ללא ספק חוויה בעלת עוצמה עבור המשתתפים בו, כולל אנשי הצוות החינוכי והמלווים.

למרות ההכנה, והמטרה המוצהרת לחזק את תחושת שותפות הגורל בין התלמידים, האווירה מתוחה במקרים רבים, ומובילה למאבקי כוח והפרות משמעת. הסרט מתרכז בשלוש דמויות של נערים, שני בנים (אותם מגלמים יואב בבלי ולב לייב לוין), ובת (נעמה הררי). המסע לפולין הוא מבחינתם מבחן בהתבגרות וניסיון פריצת גבולות, יותר מאשר מפגש עם ההיסטוריה העגומה של בני עמם. 

עזרא דגן מופיע בתפקיד הסבא החביב יוסף, ניצול השואה אשר תפקידו לתווך את ההיסטוריה, לספר סיפור אישי, ולסייע לתלמידים לעכל את המראות הקשים. הוא ישן בחדר עם נכדו וגם ביניהם פורצים עימותים.

המורה עינת (אלמה דישי) מחויבת להוראות מארגני המשלחת, וגם היא נקלעת לרגעים רבים של מצוקה אישית.

התיכוניסטים מגלים להפתעתם שבפולין של ימינו אפשר למצוא יחס חיובי ליהודים ולישראל, בניגוד לפולין של אז, והתעלמות מהוראות האבטחה אינה מובילה לאסון, אלא לחוויות נעימות.

פסקול הסרט כולל שירים רומנטיים מהמאה הנוכחית, נטולי קשר לשואה, כמו “מלח” של יובל מנדלסון, ו-“הכוכב הזה מת” של דניאלה ספקטור, והרפרור להיסטוריה היהודית נעשה באמצעות אזכור סרטים כמו “כנר על הגג” ו-“רשימת שינדלר”.

101 דקות. בתי קולנוע לב, סינמה סיטייס-פלאנט ברחבי הארץ.

הפוסט הקודםאירוויזיון 2024 – תחרות שירה או פוליטיקה בתחפושת?
הפוסט הבאהשיר השבועי עם אילן ברקוביץ׳ – “אם אין בזה דובדבנים” של יעל סטטמן
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
יליד 1974. בעל תואר שני בפילוסופיה. עיתונאי ספורט ועורך. חובב קולנוע ישראלי.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

6 + 15 =