יואב ויכסלפיש ממליץ
על הסרט “מבוקש: רוני קלדרון”
רוני קלדרון, יליד 1952, נחשב בגיל נוער לכדורגלן מבטיח בעל יכולת כדרור יוצאת דופן, והיה שותף לאליפות בה זכתה הפועל ת”א ב-1969. הוא הרשים בטורניר נוער בהולנד, וחתם באלופת המדינה, ובהמשך העונה זוכת גביע האלופות, אייאקס אמסטרדם, אך סולק ממנה בשל בעיית הסתגלות, ואותה בעיה חזרה על עצמה בפיינורד רוטרדם ופ.צ. פריז הצרפתית.
קלדרון חזר לארץ, והקריירה שלו הסתיימה כבר בגיל 25. במקביל לקריירה ככדורגלן, הוא כיכב גם ברחבות הריקודים ובמדורי הרכילות.
קלדרון ננטש בילדותו ע”י הוריו, שהיגרו לארה”ב, וגדל בתל אביב אצל הסבתא, אבל ב-1977 פתח חנות נעליים בלוס אנג’לס עם אביו, וכעבור מספר שנים החל בשורת הסתבכויות פליליות, שהובילו למעצרים ובריחות בארה”ב, ישראל, וברזיל, ולחרושת שמועות, אשר צצו בהיעדר מידע רשמי.
סרטם של ארז לאופר והילה מדליה, אשר יוקרן במסגרת פסטיבל “דוקאביב”, מגולל את סיפור חייו באמצעות קטעי ארכיון וראיונות עם כדורגלני עבר, שניים מאחיו, וכן דוגמנית ברזילאית לשעבר, שהייתה בת זוגו בסאו פאולו.
אחיו, שלומי, טוען בפתיחה שרוני חי בברוקלין בזהות בדויה וכנראה חזר בתשובה, ומוסיף ש”אם הייתי רוצה – הייתי מזמן פוגש אותו, אבל אני רוצה שהוא יבוא”. הרב עמי פייקוביץ, שהיה בצעירותו כדורגלן, מעלה זכרונות, וטען לאחרונה בספר שהוציא שקלדרון חי בתל אביב בזהות בדויה, מאחר שהוא צפוי לשוב לכלא אם זו תתגלה.
הסרט מתאר תהליך של הרס עצמי של כוכב צעיר, אשר נפל קורבן לסביבה בעייתית ולהתנהגות מגלומנית, שהובילה אותו לעימותים בלתי פוסקים עם סביבתו, ולתקריות קשות בגינן סולק ממספר קבוצות. בהמשך הוא הפגין כישורי מנהיגות בתחום הפלילי וגם בליגת כדורגל של בית כלא.
101 דקות, סינמטק תל אביב, שישי 24/5, שלישי 28/5, שישי 31/5
צפו בפרומו לסדרה על רוני קלדרון.
חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על ההצגה “זינוק”
תיאטרון הבית מעלה את ההצגה “זינוק“, מאת סאבא סבלייב, איש תיאטרון ידוע במוסקבה, שעלה ארצה בתחילת מלחמת אוקראינה-רוסיה. הבימוי משותף עם מרינה בלטוב גראס, כוריאוגרפית ובמאית, המשמשת כמנהלת אמנותית בתיאטרון הבית. היא גם מלמדת תנועה וכוריאוגרפיה בסטודיו למשחק ניסן נתיב, השוכן באותו המבנה של תיאטרון הבית.
ההצגה משלבת סיפורי חיים של שלושה אנשים ממדינות שונות, שזינקו באומץ אל הלא-נודע.
אחד מהם הוא סלבה קורילוב, מדען ימי, אשר בשנת 1974 נמלט מברית המועצות בקפיצה מאונייה במהלך שיט תענוגות, והגיע בשחייה של שלושה לילות ושני ימים לחופי הפיליפינים.
האיש השני הוא ארון מיטשל, Aaron Joel Mitchell, יליד אוקלהומה, יוצא צבא ארצות הברית. לאחר שיחרורו מהשירות, הסתובב בעולם, גר בנפאל, בשוויץ, ושב לארצות הברית, ושם, ביום האחרון של פסטיבל הברנינגמן, בשנת 2017, זינק לאש ונשרף.
השלישית היא אושיית חיי לילה תל-אביבית, שחקנית, אשר קופצת מחלון ביתה, בהשראת סיפורה של לוסי דובינצ’יק.
את הבליינית מגלמת בהצגה מיכל שפירא, בת כיתתה של לוסי דובינצ’יק בסטודיו למשחק ניסן נתיב.
ההצגה ממזגת את שלושת הסיפורים באופן יצירתי. היא מציגה אותם בקטעים מסורגים. השחקן שמגלם את המדען האמריקאי משחיל כמה מילים ברוסית, ואילו הדמות של האיש האמריקאי דוברת אנגלית. שלוש הדמויות מלוות ע”י 3 רקדנים בכוריאוגרפיה מרתקת מאת מרינה בלטוב גראס.
ועוד בסימן 3: בחלקו העליון של הקיר האחורי, מעל לשחקנים, מרצדים 3 מסכי ענק עם וידאו ארט. בפס הקול, בעיצובו של דימה מידבורן שולבו שירים עם לחנים מאת קמא קמילה.
העלילה אומנם מתבססת על סיפורים אמיתיים, אך מושבחת ע”י דמיון יצירתי: היא משלימה את המניעים למעשהו של ארון מיטשל, שלא היו ידועים לאשורם, ומוסיפה מעשה אונס של הסלבריטאית התל אביבית ואת נחישות קפיצתה מחלון ביתה.
התנועה, הווידאו, השירים, השפות, העלילות הנפרדות, כולם מתמזגים למופע תיאטרלי עשיר מבע, המעניק חוויה מפעימה.
ההצגה תחזור לשלושה ימים בתאריכים 25 – 27 בחודש יולי. מומלץ להצטרף לחוויה.
תודה, חגית ויואב, המלצות לא שגרתיות ומסקרנות. תודה גם ליקום תרבות.