יואב וייכסלפיש ממליץ על
תערוכת קבוצת הכדורגל ברצלונה
שידורי הלווין הפכו את הקבוצות הבכירות באירופה למותגי ספורט גלובליים, וזאת על חשבון הכדורגל המקומי. התופעה לא פסחה על ישראל, שבה החלו השידורים בשנות ה-90, ונסיעות משפחתיות לחו"ל לצורך צפייה במשחקים באיצטדיונים הפכו לתופעה נפוצה. ברצלונה הספרדית נהנתה מפירות הגלובליזציה של ישראל ושימחה, בין היתר, סוכני נסיעות ומוכרי מרצ'נדייז (מוצרים נלווים). רמת הפופלריות של הקבוצה הקטלונית עלתה מאוד בעשור האחרון בסיוע הרשתות החברתיות, וגם הודות לפופולריות הגואה של הכוכב הארגנטינאי ליאו מסי.
התערוכה שנפתחה בחולון ביום ראשון, במעמד נשיא המועדון חואן לאפורטה, שחקני עבר, ובכירים נוספים, מאפשרת לקהל המקומי להתנסות בחוויות אינטראקטיביות, וגם מציגה את ההיסטוריה המפוארת של המועדון, שנוסד ב-1899 ומתגאה במנטרה "יותר ממועדון" (MES QUE UN CLUB). עבור המקומיים המועדון הינו סמל לבדלנות קטאלונית ולהתנגדות למשטר הדיקטטורי של הגנרל פרנקו (1939-1975), אבל בתערוכה מעדיפים להדגיש את הערך החינוכי של אקדמיית "לה מאסיה", בה גדלים הנערים שאותרו ככשרונות, וחלק מהם משתלבים בקבוצה הבוגרת, שמתחרה בדרך כלל רק עם ריאל מדריד על תואר האליפות.
התערוכה כוללת פריטים נוסטלגיים, ובהם סרטון שחור-לבן מתחילת המאה ה-20, דיוקנאות של שחקני עבר ידועים, ביניהם לאסלו קובאלה ההונגרי, יוהאן קרויף ההולנדי, ורומאריו הברזילאי, צילומים, ופרסים, ביניהם "כדור הזהב" בו זכה מסי. סיבוב בתערוכה מזכיר לאוהדי הקבוצה ולחובבי הכדורגל האירופאי רגעים רבים שנשכחו עם השנים, ומציג בפניהם מידע רב, שמועבר דרך אוזניות, על קבוצת הכדורגל של המועדון הספרדי המפואר.
היכל הטוטו, חולון, פארק פרס, עד 31/8
חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה על
הסרט ״צעירה מבטיחה״
זהו סרט הביכורים של אמרלד פנל, שחקנית בריטית וגם סופרת, שהפכה כאן לראשונה לתסריטאית ובמאית, וכבר זכתה בפרס אוסקר לתסריט המקורי הטוב ביותר.
אני שמחה לציין, שהשם העברי לסרט מדויק ואף מוצלח יותר מהשם האנגלי המקורי Promising Young Woman, כי המילה "צעירה" היא שם עצם בניחוח שם תואר, ומכילה את המילה "אישה".
קאסי, הדמות הראשית, המגולמת ע"י קארי מאליגן, היא צעירה חכמה, סטודנטית לרפואה לשעבר, שיחסה המוזר לגברים מתפענח במרוצת הסרט. היא פועלת לבד, מתכננת מהלכים אמיצים וסבוכים, והכל מצליח לה, כולל מותה. קאסי היא מעין wonder woman אפלה. היא נוקמת את מות חברתה הטובה, שמצבה הנפשי התדרדר עקב אונס קבוצתי שעברה, שטופל לרעתה ע"י המערך המשפטי. קאסי, למעשה, מקריבה את עצמה תמורת הבאת האשם העיקרי באונס למשפט מחודש.
הסרט מרשים, המזימה של קאסי מצליחה צעד אחר צעד. אבל מה שיש לנו כאן זה שתי צעירות מבריקות, שהיו יכולות להיות רופאות מעולות, אך מתות-מתאבדות בשל בושת המעשה המיני, שהגברים שהשתתפו בו וצולמו, אינם מתביישים בו כלל. הסרט מבליט את ההבדל התרבותי התהומי בין גברים לנשים ביחס למין קבוצתי, ומשרה על הצופה צער עמוק.
נושא טעון וחשוב מאוד, בעיקר בשיח הבריטי שהרי ידוע שבשנה האחרונה התפוצצה ברשת פרשייה של אישה שנעלמה באמצע לונדון.
כן ירבו סרטים שמעודדים צדק חברתי!