חגית בת-אליעזר ממליצה על

סדרת ההרצאות ״הבשורה על פי טרנטינו״

סמינר טרנטינו
סמינר טרנטינו

קוונטין טרנטינו הוא קולנוען אמריקאי בולט, בעל סגנון ייחודי.

סרטיו, מאז “כלבי אשמורת” משנת 1992, ממשיכים לעורר עניין וראויים לבחינה והעמקה.

אורין מוריס, הבקי בספרות ובקולנוע, ואסף אבירי, התסריטאי, עשו זאת: הם מגישים את “הבשורה על פי טרנטינו” – סמינר של 13 מפגשים שבועיים, המשודרים בזום במוצאי שבתות בין השעות 20:00 ל-22:00, החל מ-2.1.2021 ועד ל- 27.3.2021. המפגש הראשון הוקדש לתחילת דרכו של קוונטין טרנטינו, כבנו של שחקן, אשר עזב את משפחתו.

טרנטינו אהב קולנוע מנעוריו, ראה סרטים רבים, עבד בחנות להשכרת וידאו, בה שם לב להעדפות הצופים, ואף הפך למומחה סרטים והמליץ ללקוחות. טרנטינו למד משחק, אך התמקד בכתיבת תסריטים רוויי אלימות, שקראו תיגר על הסרטים ההוליוודיים של סוף שנות ה-80. אורין ואסף עשו למשתתפי המפגש סיור מודרך לאורך הסצנות של “כלבי אשמורת”, סרטו הראשון, הבהירו את המשמעות הסמלית שלהן, בהסתמך על מקורות כתובים, דוגמת “פואטיקה” מאת אריסטו. כמו כן הוקרנו ראיונות עם שחקני הסרט, ועם טרנטינו עצמו.

פואטיקה מאת אריסטו
פואטיקה מאת אריסטו

גם אחרי המפגש המשיך להגיע חומר רב ערך לקבוצת WhatsApp של משתתפי הסמינר, בעלת השם הייחודי “Tarantino-esque”, שפרושו שם תואר הנגזר משם משפחתו של הבמאי. מבחינת הסיומת, השם מזכיר את שם התואר grot-esque.

הפרשנות של אורין ושל אסף איפשרה לראות את הכוונה המושכלת מאחורי רצפי האלימות, את ניצני ההתקרבות בין הזרים. את התשתית התיאורטית היוו מאפייני הטרגדיה, כפי שהם מנוסחים ב”פואטיקה” מאת אריסטו, התקפים לאורך למעלה מ- 2000 שנה, והנחו את טרנטינו ביצירתו.

למשתתפים נשלחה הקלטת זום ערוכה של המפגש הראשון, והיא תישלח גם למי שיצטרף לסמינר מהמפגש השני המתוכנן ל- 9.1.2021. יש לעשות זאת בתיאום עם אורין מוריס בטלפון 0523210992, המופיע בתמונת הסמינר.

“למה כל האלימות הזאת הכרחית? איך זה משרת את טרנטינו?”, שאלה אחת המשתתפות לאחר השיעור. אורין כתב בקבוצת ה – Whats App, שזאת נקודה טובה להתחיל בה את המפגש הבא, כי פתאום התעוררה אצלו תשובה אחרת מזאת שנהג לתת לעצמו. אם כן, יהיה מעניין לשמוע אותה בתחילת המפגש הבא.

חגית אינה ממליצה על

הסרט Wonder Woman 84 (WW84)

כרזת וונדרוומן 1984
כרזת וונדרוומן 1984

לאחר דחיות ודילוגים הסרט “Wonder Woman 84” יצא להקרנה בחג המולד 25 לדצמבר 2020, וזמין לצפייה ברשתות למיניהן. זהו סרט המשך ל “Wonder Woman” משנת 2017, ומתבקשת ההשוואה עם הסרט הראשון. אומנם לסרטי המשך אתגר לא קל להתחבב על הקהל, אך WW84 הוא ממש מפלה. העלילה מפוזרת על פני היבשות, מגובבת בזמנים היסטוריים שונים, עם רמז מסורבל למתיחות הבין-מעצמתית, מתמסרת באבן המשאלות המופיעה בסרט, עד להתפוררותה.

הצילום חיוור, קטעי הפעולה דהויים, סממני שנות ה – 80 תמוהים, הדמויות מכוערות, רצף הפתיחה באי האמזונות מנותק מהמשך הסרט. אהבה לא משכנעת של ילד אסייתי לאביו האמריקאי, ללא אמא ברקע, מנסה להציל את המצב. WW עפה בשמיים, ללא כל הכרח עלילתי.

1984– שנת ההתרחשות של הסרט, כשמו של הרומן הדיסטופי הנודע של ג’ורג’ אורוול, היא שנה טעונה ספרותית-תרבותית, אך לא נעשה בסרט כל שימוש בנתון הזה, וההזדמנות הוחמצה.

עולה השאלה: בעולם התרבות הנוכחי, שממדיו צומצמו משמעותית ע”י מגפת הקורונה העולמית, האם יש מקום לתיעדוף חדש של נושאי הסרטים? אומנם העיסוק בגיבורי-על הוא דרך מילוט מהמציאות, אך אמנות היא קודם כל אמצעי התמודדות עם המציאות. נראה לי, שהטעם האומנותי של הצופים עובר התבגרות מחדש. מי ירצה לצפות בסרטים ילדותיים של היקומים הקולנועיים של DC ושל מארוול, המתוכננים לשנים הקרובות לפי ערכי הוויקיפדיה?

הפוסט הקודםבדרך סדום
הפוסט הבאהאם אנחנו לבד ביקום? הירהורים מאת פרופסור חיים אשד
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

תגובה אחת

  1. אני לא התרשמתי כלל מהסרט החדש של גל גדות, מסכימה לחלוטין עם חגית!

    תודה לך על ההמלצה להצטרף לסמינר, אשקול זאת בחיוב!

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

10 + עשרים =