ב-22 במרץ 2018 במסגרת מרתון ספרות בילוש והמתח “בלש בעיר” שארגנו ניר רצ’קובסקי ועמנואל פינטו, העניק מגזין “יקום תרבות” את פרס דוד תדהר השני לספרות בילוש, מסתורין ומתח עברית מעולה לסופר שמעון אדף.
תחילה הציג אלי אשד, העורך הראשי של “יקום תרבות”, את שמעון אדף לקהל, וסיפר על יצירתו הבלשית. לבסוף העניק לו את פרס דוד תדהר השני – בסך 4000 שקלים.
את נימוקי הזכייה של שמעון אדף בפרס ראו כאן:
שמעון אדף מבלש למטא בלש ועד אנטי בלש
על דברים אלו הגיב שמעון אדף בהרצאה מרתקת, שבה הסביר את תפיסתו המיוחדת לגבי הסיפור הבלשי. תוכלו לקרוא אותה כאן.
הבמאי עמנואל פינטו, ממארגני אירוע “בלש בעיר”, הקריא כמה קטעים מעניינים במיוחד מספרי הבלשים של אדף, העוסקים בבלש בעבודתו ובהבדל בין מציאות לדמיון.
האירוע הסתיים במופע מוזיקלי של הזמרת טליה אליאב והגיטריסט שי לוינשטיין. השירים ששרה טליה אליאב, שהרטיטה את הקהל בקולה בעל הגוון הנדיר והחם, תיאטרלי ומלא רגש, היו שירי דליה שושן. שושן היא זמרת שנרצחת באכזריות בספר הראשון בטרילוגייה של אדף, “קילומטר ויומיים לפני השקיעה”, אשר שם הבלש של שמעון אדף, אליש בן-זקן, חוקר מוזיקה פופולארית עברית, חוקר בה בעת גם את תעלומת הירצחה.
אדף מציג אותה בספריו ובפרויקטים נוספים שיצר סביבה כך: “דליה שושן (1974-2001), ילידת שדרות, נחשבת לאחד הקולות המרכזיים בסצנת המוזיקה האלטרנטיבית של סוף שנות השמונים בישראל. דמות חשובה במיתולוגיה המוזיקלית של שדרות. דליה שושן היא אחד הצירים של עולמי הספרותי. אני חוזר ללא הרף לשיריה ולמוזיקה שלה כדי למצוא השראה לכתיבה״.
עבור המופע הולחנו והושרו כמה מ”שיריה” של שושן ( שאותם כתב כמובן אדף עצמו תחת שמה) לראשונה. השירים שהושרו היו “לא״ ו״נזקקתי גם לגוף״, מתוך ״של בני תמותה״ – אלבום של ״קטב מרירי״ שכולו לחנים של חיים רחמני לשירים מתוך הספר ״אביבה-לא״. השיר ״לא״ מופיע ב״אביבה-לא״ בעמ׳ 43, השיר ״נזקקתי גם לגוף״ מופיע בעמ׳ 11.
נוסף על אלו הושר השיר ״ציפורים רשעות״, מתוך הפרויקט ״מיתולוגיה שלמה מתחת לציפורניים״, שבמסגרתו אמנים שונים מבצעים את שירי דליה שושן״, ו”ארץ הצל״ הסינגל הראשון מתוכו (בביצוע יורם חזן. מילות השיר מופיעות ב״קום קרא״ בעמ׳ 126-127). מילות השיר ״ציפרים רשעות״ מופיעות ב״קילומטר ויומיים לפני השקיעה״ בעמ׳ 193-194. על המילים והלחן חתומה דליה שושן. המחבר האמיתי הוא כמובן שמעון אדף.
האירוע הסתיים במפגש מרגש של שמעון אדף עם בצלאל תדהר, בנו של הבלש העברי הראשון דוד תדהר, אשר היה לכל הדעות אבן דרך בתולדות הספרות הבלשית העברית.
ראו גם:
טקס חלוקת פרס תדהר לשמעון אדף:הסרט
הודעה על זכייתו של שמעון אדף בפרס דוד תדהר