סיפורנו מתחיל באחד מאותם הימים הרבים, חמים ולחים שעטו את הסולטאנות הטורקית. במשרדו המרווח באחד מארמונות הסולטאן ישב איסמט, וזיר המדע הסולטאני במבט חמור סבר, כשהוא מביט במידע הזורם אליו דרך הטלגרף. מזג האוויר הזועף ברחבי האימפריה הטורקית היה בראש מעייניו כעת.
עליכם להבין שהסולטאנות של המאה התשע עשרה הייתה משופעת ברשת קווי מסחר בכל רחבי האימפריה וספינותיה הגיעו אף לאמריקה, סין ויפן הרחוקות. היה צורך רב באזהרת היוצאים לשייט על סערות צפויות. על כן, בכל רחביי האימפריה, ובמקומות רבים בעולם, נמדדו מהירות הרוחות, טמפרטורות ולחץ האוויר, והכול נשלח ברשת הטלגרף המעולה אל ארמון הסולטאן, היישר לידיו של וזיר המדע ולשיפוטו.
אכן, באותו יום וזיר המדע היה מודאג. זה עתה שירטטו עוזריו הרבים על מפה גדולה את כיווני הרוחות והלחצים והמסקנה הייתה וודאית – צפויה סערה גדולה אי שם ברחבי מזרח הים התיכון.
מתוך מודעות לחומרת הבעיה, זימן וזיר המדע אל שולחנו את מיטב המדענים והשליחים, לדון בנושא הבוער, כלומר הסערה הצפויה.
אחד המוזמנים אל חדר הישיבות הסולטאני היה אמין, שליח הסולטאן, שמאז הצטיינותו בארגון קבלת הפנים לרכבת של הסולטאן, בניתוח התפתחות חמורי הסולטאנות ומאז התגברותו על הבעיה הקולינארית של ייצור ופיתוח הפיתה הסולטאנית, היה אמין נשוא הערצתם ומבטיי הקנאה של שליחיי הסולטאן הרבים באשר הם, שראו בו כוכב עולה בשמי המזרח. הייתה זו הפעם הראשונה שאמין עמד לתפוס את מקומו שם, בשולחן המדע בקרב כל המדענים וניכר היה שהוא נרגש. כל אותו לילה שלפני הישיבה לא עצם אמין את עיניו ורק קרא ממיטב הספרים והאנציקלופדיות כהכנה ליום הגדול. והנה היום הזה הגיע. אמין הביט בגאווה בשלט הנושא את שמו, “אמין”, ממש בין השלטים של סבגי וסלים ולא רחוק מהשלט “איסמט” של וזיר המדע. הייתה זו בקשתו האישית של וזיר המדע לצרפו לשולחן, ויש רומזים שמעורבת כאן בקשה אפילו מאישיות חשובה יותר (הסולטאן?) ואמין ידע שאסור לו לאכזב. הוא ידע שרבים תולים בו עיניים ומחכים למוצא פיו לעודדו או חלילה (יש גם כאלה) להכשילו.
אבל אנו כמובן נחזיק לו אצבעות ונאחל לו רק הצלחה!
כולם ניגשו למקומותיהם ונעמדו מסביב לשולחן. על הקיר נפרסה מפה גדולה של מזרח הים התיכון, כשחצים מראים את כיווני הרוחות ועצמתם.
אכן סערה גדולה בהיווצרותה.
אל החדר ניכנס וזיר המדע חמור סבר, וכולם נמתחו במקומותיהם. וזיר המדע סימן לכולם לשבת. הוא הביט בנוכחים ולאמין אף נידמה היה שהוא ראה חיוך קטן כשמבטו של הווזיר חלף על פניו.
וזיר המדע לגם מים מכוס קטנה שהייתה מונחת לפניו והחל מיד בדבריו:
-ובכן רבותי, לא לחינם קראתי לכם לבוא לכאן, הנה זה מגיעה לאזורנו סופה גדולה ששכנינו הנאורים ממערב נוהגים לקרוא לה “הוריקן” האין זה כך מיסטר ג’ורג’?, שאל וזיר המדע בפנותו אל שגריר האימפריה הבריטית שישב מעברו השני של השולחן. אכן היו אלו ימים של תהילה ושלום, ושיתוף הפעולה המדעי והמדיני בין הסולטאנות למדינות בסביבתה היה הדוק ופורה
-או… יס, יס,… אכן, זה כך, ענה לו ג’ורג’, הוריקן ממש, כמעט כמו אצלנו באימפריה.
כדי שיבינו הקוראים את מה שהתפתח בהמשך, אני חייב לציין שכבר מהרגע הראשון, ג’ורג’ הנ”ל לא מצא חן בעיני ידידנו משכבר הימים, שליח הסולטאן, אמין, וזאת בלשון המעטה. משהו בחושיו אמר לו שיש להישמר מתגובותיו של השגריר הנ”ל, ומשמץ השחצנות שנישמע “כמעט” מדבריו.
אבל נחזור לעניינינו וזיר המדע המשיך בנאומו.
-ובכן כפי שאתם שמים לב, אנו רואים כאן במפה הגדולה שלפנינו את כיווני הרוחות וגם את עצמתן. אנו רואים שמדובר כאן ברוחות בעצמה של כמאה ושלושים קמ”ש, ממש הוריקן גדול בהיווצרותו.
-האם אתה יכול לומר לנו כמה זה בקשרים, שאל השגריר הבריטי, תוך שהוא ניכנס לדבריו של וזיר המדע?
אי נוחות ניכרה בקרב הנוכחים. אין זה נהוג להפריע לנציגו של הסולטאן בדבריו, אפילו אם זה נעשה ע”י נציג בריטניה הגדולה. וזיר המדע חיפש בין הניירות המונחים לפניו.
– אני רואה שהנתון שביקשת לא נמצא כאן אבל, אין בעיה, אם זה חשוב לך, נביא לך את זה מהמשרד
ובדברו סימן הווזיר לאחד העוזרים להביא את הנתונים
אמין הרים את ידו
-כבוד הווזיר ברשותך אני יכול לענות לו?
-בבקשה בבקשה, תענה!
-שבעים קשר. ענה אמין בפנותו אל השגריר הבריטי.
-או, יס, יס , הוריקן קטן, ענה השגריר בשמץ של ביטול.
זה כבר היה מרגיז. להגיד שאחת הסופות הגדולות של הסולטאנות בשנים האחרונות היא סתם הוריקן קטן זה כבר באמת מרגיז. בינתיים חזר העוזר עם הנתונים ואכן מאה ושלושים קמ”ש הם כשיבעים קשר!
וזיר המדע חייך אל אמין שלנו והפעם היה זה חיוך שנראה לעיני כל. אמין היה מאושר.
-ובכן כפי שאנו רואים, המשיך וזיר המדע, אכן אלו כשבעים קשר, ומעצמת הרוחות אנו מבינים שזו סופה ממש גדולה!.
לכולם בחדר הישיבות היה ברור שלמעשה דברים אלה נגעו לדבריו המעליבים של השגריר הבריטי “הוריקן קטן”. ואכן וזיר המדע הסולטאני ידע לשמור על כבוד הסולטאן והסולטאנות.
אבל השגריר הבריטי כדרכם של הבריטים הוסיף ושאל:
-וכיצד אתם יודעים זאת?
-יודעים מה?
את עצמת ההוריקן? היקשה הבריטי.
קולות רחש עברו בקרב הנוכחים. ממש מורת רוח מההתנהגות הבוטה של השגריר הבריטי. אולם וזיר המדע היסה את הקולות.
-אני מתפלא עליך כבוד השגריר שאתה שואל שאלה טיפשית כגון זו, הרי בכל רחבי האימפריה הבריטית שלך מכירים את נוסחת הגרביטציה של ניוטון האחראית לכל כוח וסיבוב בשמיים, ומכיוון שגם ההוריקן הוא בשמים, כל מה שעליך לעשות זה להציב את הנתונים בנוסחה, ולראות שזה מתאים למהירות הסיבוב של העננים והרוחות.
מבטי חיוך ניכרו בפני הנוכחים סביב השולחן. אכן, הוכיח כאן וזיר המדע את הידע המדעי הנרחב הצבור בתוך האימפריה העותמאנית.
וזיר המדע ניגש אל הלוח ורשם את נוסחת הגרביטציה של ניוטון ולידה את נוסחת הכוח הצנטריפוגלי וביניהם כתב את סימן השוויון, ופנה להסביר:
– אם עדיין זה לא ברור, מצד שמאל יש לנו את נוסחת כוח הגרביטציה שנכתבה ע”י הגאון הבריטי ניוטון. כוח הגרביטציה הוא הגורם לסיבוב ההוריקן. כוח זה שווה לכוח הסיבוב שהוא הכוח הצנטריפוגלי מבוטא ע”י הנוסחה הימנית שגם היא כידוע נקבעה ע”י ניוטון. שני הכוחות האלה אמורים להיות שווים מכיוון שההוריקן לא מתפרק אלא אחרי סיבובים רבים, לכן, כל מה שצריך לעשות בכדי לראות את עצמת ההוריקן, לשים בנוסחה את נתוני המהירות של הרוחות, את נתוני המרחק למקום הרוח, ומיד נקבל את כמות עננים, גשם ברד שלג, וכו’ של ההוריקן. אנחת רווחה נשמעה מקרב הנוכחים בשולחן.
השגריר היה מופתע וניגש להתייעץ עם עוזרו. ואילו וזיר המדע ניגש להמשיך. אלא שהשגריר ביקש שוב את רשות הדיבור ואמר:
-מצטער אבל נוסחת הגרביטציה היא לא הדבר שמסובב את ההוריקן.
– למה? שאל הווזיר בפליאה.
-כי פשוט אין שם מספיק חומר שזה יעבוד, כל החומר בהוריקן, הגשמים הברד השלג והעננים, לא מספיקים. לשם כך צריך הרבה יותר חומר כדי שזה יעבוד. מצטער, נוסחת הגרביטציה של ניוטון לא עובדת כאן! צר לי , אבל זה לא גרביטציה.
וזיר המדע נילחץ ואגלי זיעה החלו לבצבץ במצחו.
-אתה בטוח בכך? מלמל.
-יס, יס, נוסחת הגרביטציה של ניוטון לא מתאימה כאן. היא מתאימה לשמש ולכוכבי הלכת. מצטער, זה לא גרביטציה של ניוטון!
בחדר הושלך הס. כעת ניתן היה כבר לשמוע את הרוחות שהחלו להתחזק בחוץ. האם נתגלה המדע בסולטאנות בטפשותו חלילה? האם יוכל כעת השגריר הבריטי לגחך על המדענים הטורקים “הפרימיטיביים” של הסולטאן?
הראשון שהתעשת היה אמין. הוא הרים ידו ושאל,
-כבוד הווזיר, האם אני יכול לענות לנציג בריטניה הגדולה במקומך לשאלה פשוטה זו?
-ודאי, ודאי! ענה לו הווזיר , שמח לחבל ההצלה שהושלך אליו.
לפני שאספר לכם את דברי החכמה אותם עמד להגיד אמין, אני חייב להסביר לכם את טיבו של חבל הצלה זה. הרי מרגע זה וזיר המדע כבר לא יכול להפסיד. תמיד אפשר יהיה להאשים את אמין בכל דבר רע שיקרה כאן, וכולם ובראשם וזיר המדע יצאו צחים כשלג. ואם כמובן התשובה שייתן אמין תהיה טובה, אז בכלל יהיה טוב לכולם. ממש, חבל הצלה לתפארת!
אנו נחזיק לאמין אצבעות בסיכון הרב שלקח על עצמו ונאזין לדבריו.
אמין פנה אל השגריר.
-כבוד השגריר רם המעלה של האימפריה הבריטית אני מבין שעשית חישובים בנושא, אמור לנו בבקשה על פי נוסחת ניוטון, לאיזה חלק מהסופה מספיק החומר שבה?
-אולי לעשרה אחוזים.
-ואתה בטוח שלא שכחת שום חומר באף מקום?
– לא, לא שכחתי, ובדקתי את כל החומר בהוריקן. החומר לא מספיק .
אמין העביר מבטו על פני כל הנוכחים, ואמר בחיוך ובנימוס:
-ואם אני אומר לך , כבוד השגריר, שאם הווזיר החכם שלנו אומר שיש שם עוד חומר אז הוא נמצא שם!! וזה שלא מצאת אותו ברחבי ההוריקן זה לא אומר שהוא לא קיים, זה רק אומר שלא חיפשת היטב?
ניכר היה שהתשובה החלה למצוא חן בעיני הנוכחים ובראשם כמובן וזיר המדע.
-אבל חסר המון חומר! קרא השגריר כשהוא מתאפק לא להרים את קולו.
-אז מה?, קרא אמין, הוא נמצא שם ורק לא מוצאים אותו, ותוך זמן קצר ימצאו אותו. ותרצה או לא תרצה הגרביטציה מסובבת את ההוריקן ממש כמו שהיא מסובבת את כל כוכבי הלכת בשמים!
-אבל זה לא הגיוני, המשיך וטען השגריר והפעם הגביר את קולו.
– לא הגיוני?? קרא אמין בפליאה, רגע,… אולי אתה חושב שהנוסחה, נוסחת הגרביטציה של ניוטון, שפועלת בכל היקום, התגלית המדעית הבריטית הגדולה ביותר מאז ומעולם, היא לא נכונה?, האם אתה טוען חלילה שניוטון אפנדי, הגאון הבריטי מאז ומעולם, טעה???
-אה…לא וודאי שלא! ניוטון צודק כבר למעלה ממאתיים שנה, וודאי שהנוסחה נכונה!
-אתה רואה! אמר שליח הסולטאן תוך שהוא מביט בגאווה בכולם.
החיוך חזר לפני הנוכחים. גם וזיר המדע חייך בנימוס והוסיף:
-וודאי שזה כך, מה השגריר חושב, שאני אומר סתם דברים?
אמין המשיך:
-אולי חסר לך חומר, כבוד השגריר, אבל הוא שם! לא נבטל נוסחה הקיימת מאות שנים, של גדול המדענים, בבריטניה ובעולם כולו, כי אנו לא מוצאים קצת חומר.
השגריר לא ויתר.
-אבל אם יש לנו עוד חומר למה אנו לא רואים אותו.
כי הוא בלתי נראה, ענה לו אמין במעט חוסר סבלנות, והוסיף, אני מציע לקרוא לחומר הזה חומר אפל.
אבל העקשנות הבלתי מתפשרת של האימפריה הבריטית נראתה כאן במערומיה. השגריר עדיין לא ויתר!
-ולמה לא מרגישים אותו?
אמין הביט בשגריר בסלחנות.
-כי הוא בלתי רגיש! ענה לו אמין בנימוס.
-אז למה לא מריחים אותו? הוסיף והיקשה השגריר.
– כי אין לו ריח! ענו כולם במקהלה לאחר שתפסו את הפרינציפ.
קולות גיחוך וזילזול החלו להישמע מסביב לשולחן. אמין הביט משועמם בשגריר האימפריה של הוד מעלתה המלכה.
השגריר הביט בלוח, ושוב הביט על אמין והוסיף:
-אבל היינו צריכים להרגיש את החיכוך שלו.
-אבל אין לו חיכוך! צעקו כולם, והגיחוכים הפכו לצחוק רועם.
השגריר הבריטי היה נוהג בחכמה אם הוא היה מוותר כעת ושומר במקצת על כבודו וכבוד האימפריה הבריטית, אבל אתם חושבים שהוא ויתר? לא ולא! ואולי טוב שכך כי מיד התגלתה לנוכחים חכמתו הרבה של אמין שבתשובתו הבאה הביא לתגלית לא פחות חשובה מאשר תגלית החומר האפל!
אבל בואו לא נרתום את העגלה לפני החמורים, ונאפשר לשגריר הבריטי לשאול את שאלתו:
-אני עדין לא מבין משהו, הוסיף השגריר, הרי ידוע שסופות ההוריקן בסופו של דבר מתפרקות, אז אולי תסביר לי מר אמין, איך בסופו של דבר, למרות כל הגרביטציה הנוצרת מחומר אפל וחומר רגיל, ההוריקן בכל זאת מתפרק מעצמו?
אכן, ממש בריטים עקשנים! אמין שמר על איפוק:
-אין לי שום בעיה עם זה , ענה לו אמין, כשהוא מנסה לשמור על טיפת כבוד לשמע שאלתו הטיפשית של הבריטי.
-זה רק מוכיח שבהוריקן ומסביבו יש בנוסף לחומר האפל, גם הרבה אנרגיה- אנרגיה אפלה שהיא תפרק אותו, ו…תאיץ אותו, ו…תימרח אותו, ו…תברבר אותו ו…. ו…. , זה ברור…, עוד שאלות?
הנוכחים הביטו במבטי גיחוך בשגריר הבריטי.
השגריר הביט בלוח , חישב את מה שחישב ואחר הוסיף בקול שקט:
-במחשבה שנייה, אם מוסיפים חומר אפל ואנרגיה אפלה וכמה שצריך, אז באמת שהכול מסתדר והחישובים נכונים…. קצת ברד אפל, ו…קצת גשם אפל.. ואולי קצת שלג… אפל או לא…. , ונכון… לפעמים צריך גם קצת אנרגיה אפלה, ו… החישוב מסתדר. אכן נוסחת הגרביטציה של ניוטון היא זו המסובבת את כל העולם כולל גם את ההוריקנים…. איך יכולתי לחשוב אחרת… והחישובים ממש תואמים את התוצאות… כן, אני גאה בניוטון! ובדברו, הצטרף גם חיוכו של ג’ורג’, השגריר הבריטי של הוד מעלתה המלכה, לחיוכם של הנוכחים.
-אם כך, נדמה לי שסיימתי, אמר אמין, שהשתדל לשמור על ארשת פנים רגועה, וחזר לשבת.
אי מישם, מבין העננים האפלים, הציצה לה שמש חביבה, וחייכה גם היא אל אמין והנוכחים.
-אז אם הכול מובן, אמר וזיר המדע הסולטאני, אני פוקד לקשור את האוניות בכל הנמלים של הסולטאנות, כאן, במזרח הים התיכון, ושכל הספינות ימנעו מלשוט בים ביומיים הקרובים, ו… אמין,… גש אלי בבקשה, אני רוצה שתעזור לי כאן.
וכך, באותה פגישה גורלית אצל וזיר המדע הסולטאני, נוצרה ידידות נפלאה, רבת שנים בין וזיר המדע ובין אמין, שליח הסולטאן, שקיבל גם את תפקיד עוזרו הראשי של וזיר המדע הסולטאני, ובנוסף, ויש אומרים שזה לא פחות חשוב, נוצרו להם אז גם החומר האפל והאנרגיה האפלה שהם פתרון הפלא לכל, אם צריך מוסיפים חומר אפל, ואם יש יותר מידי אז מוסיפים אנרגיה אפלה, וכך, אפילו אפשר להוכיח את… כל מה שרוצים, תרופת פלא לכל מזורי היקום, אח, איזה מדע נפלא!
ומאז ועד היום, מחפשים המדענים את החומר והאנרגיה האפלים, כבר עשרות שנים, באדמה למטה ואף בשמים למעלה. האמת? לא בהצלחה יתרה, כי קשה מאוד לגלות דבר שהוא בלתי נראה, אי אפשר להרגיש אותו, אין לו טעם וריח ואין לו חיכוך.
מחפשים כבר שמונים שנה את החלקיק שבונה אותו, אבל לא מוצאים אז עושים מאיצים גדולים, ואחר כך- אדירים, ובתכנון יש יותר אדירים, ו…. לא מוצאים. אבל החומר והאנרגיה האפלים הם בטח קיימים, מביטים עלינו מכל הכיוונים, משחקים איתנו מחבואים, וצוחקים עלינו, ברור שהם קיימים, זאת יודע כל מדען נורמלי.
פה ושם נשמעים לפעמים קולות מחאה של כמה מדענים הזויים ומנודים, שלא מסכימים לרעיון המסה והאנרגיה האפלים, אבל רוב המדענים מסתכלים עליהם בשמץ של זלזול וסלחנות.
לא כולם, עדין יש מעטים שתומכים בהם, למשל החמורים העותמאנים הנועזים, שמעדיפים לצעוד בשדות לא אפלים ולאכול תבן ממשי ולא אפל, אבל, מה מבין חמור במרק פירות,
ובכלל, מי שואל אותם!
הבהרה למען הסדר הטוב!
הוריקן היא סופה טרופית הידועה גם בשמות ציקלון או טייפון, בהתאם לאזור הגאוגרפי בו היא מתרחשת. היא סוג של שקע ברומטרי בקוטר של כחמש מאות ק”מ. המכיל עננים סופות רעמים ורוחות חזקות. מקור האנרגיה של הסופה הוא שחרור חום כמוס מהתעבות המים בשכבות הגבוהות של האטמוספירה לכן הסופה חייבת להיות מעל האוקיינוסים כמקור של מים חמים – עשרים ושש מעלות צלזיוס לפחות. כיוון הסיבוב של הסופה ניקבע בגלל סיבוב כדור הארץ בגלל כוח הנקרא כוח קוריאוליס, כוח מדומה הנראה ככוח אמיתי. בכדור הצפוני הוא פועל נגד כיוון השעון ובדרומי הוא עם כיוון השעון.
כמובן שכוח הגרביטציה של מסת העננים הגשם הברד והשלג אינו יכול להיות גורם הסיבוב ומה שגורם לסיבוב הם הפרשי לחצים וכוח הסיבוב של כדור הארץ המתבטא ב”כוח קוריאוליס”.
למידע נוסף :
http://he.wikipedia.org/wiki/הוריקן
http://he.wikipedia.org/wiki/חומר_אפל
http://he.wikipedia.org/wiki/אנרגיה_אפלה
להלן תמונות של גלקסיות ספירליות ושל סופות הוריקן. נסה לנחש כמה סופות וכמה גלקסיות מופיעות בתמונה?
יהודה בוקר טוב
ניכרת בכתיבתך יכול סיפורית טובה ובאמצעותה להעביר את רעיונותיך.לא ל אחד מסוגל לכך. דרך צלחה
חיים מזר
סיפור יפה. מצאה חן בעיניי ההשוואה בין ההוריקן לגלקסיות. נישמע משכנע שאין יסוד למסה והאנרגיה האפלים. נהנאתי.